Haber

Deprem bölgesinden doktor: “Arkadaşlarımın depremzede olmalarına rağmen nasıl çalıştıklarını gördüm”

Zelzele bölgesinden hekim: “Arkadaşlarımın depremzedelere rağmen nasıl çalıştığını gördüm”

Doç. Balioğlu: “Deprem travmaları diğer travmalar gibi değildir”

İSTANBUL – Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Mehmet Bülent Balioğlu yaşadıklarını anlattı. Doç. Balioğlu, “Doktorların inanılmaz özverili olduklarını ve deprem mağduru olmalarına rağmen ailelerinin durumunu düşünmeden çalıştıklarını gördüm. Çok etkilendim.

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen 2 büyük deprem 11 ilde büyük yıkıma neden olurken, çok sayıda hekim yaralıların tedavisi için bölgeye hareket etti. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Mehmet Bülent Balioğlu, deprem bölgesinde yaşadıklarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

“Deprem Mağduruydular Ama Büyük Bir Özveriyle Çalışıyorlardı”

Doç. Dr. Dr. inanılmaz bir öz ve düşünmeden ailelerinin durumunu onlar da depremzede olmalarına rağmen çok etkilendim acil servislerine devam etmeye çalışıyorlardı bu beni çok etkiledi çünkü onlar da beyin sarsıntısı mağduruydular ama büyük bir özveriyle çalışıyorlardı.Benim için etkileyici ve dramatik görüntülerdi.Ama herkes elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyordu.Halen oradaki hastane personeline.Görev yapan arkadaşlarımıza canı gönülden teşekkürlerimi sunuyorum. hastanelerinde hizmet vermeye devam ettiklerine de şahit oldum.İş bölümü yaparak orada hem acil servis hem de ameliyat hizmetlerinin sürdürülmesine yardımcı olmaya çalıştık. Bölgeden gelen hastaların Çam Sakura Şehir Hastanesi’ne nakledilmesi üzerine ilerleyen saatlerde bu tarafa dönme ihtiyacı hissettim.”

“Deprem travması geçiren hastalar hiçbir şekilde diğer travmalara benzemez”

Bölgede gördüklerini değerlendiren Doç. Balioğlu, “İnsanları ilk anda en çok etkileyen şey, doktor olmanın ötesinde bir insan olarak mağduriyetin boyutlarını görmemiz oldu. Çünkü insanlar yakınlarını kaybediyorlardı. Bu çok üzücüydü, çocuklar, yetişkinler ve yakınları” dedi. yakınları olmadan gelebilir.Erişkin hastalarımızdan biri yakınını kaybetmiş veya depremden kurtulmuştur.Ayrıca üzücü bir durumdu.Tıpkı bu insanların hepsinde olduğu gibi hem psikolojik hem de fizyolojik olarak travma etkisindeydiler.Beslenme geçiren hastalar travmalar meslek hayatımızda gördüğümüz diğer travmalara hiçbir şekilde benzemez.Birçok farklı şekliyle karşılaşırsınız.Başka bir bilgi birikimi Bu hastalar, kan dolaşımının yanı sıra vücutlarının tamamını etkileyen bir travma ile karşımıza çıkabilirler. dinamikleri ve tüm nörolojik fonksiyonlar Beyin sarsıntısı yaralanmaları ve beyin sarsıntısı travmaları çok, çok dikkatli bir şekilde değerlendirilebilir ve muhtemelen travma geçirmiş alana odaklanılabilir. ancak klinik durumun değerlendirilmesini ve titiz bir yaklaşımla tedavi edilmesini gerektirir. Biz burayı sadece ezilen ya da tramvayın çarptığı bir yer olarak görmüyoruz. Hem ruhsal hem de fizyolojik olarak önemli bir travmaya maruz kaldığını göz önünde bulundurarak ağır bakım hastası gibi detaylı bir şekilde analiz ediyor ve ilk tedavimizi yaparak hastanın daha sonra yaşayabileceği komplikasyonları önleyici bir yaklaşımla tedavi etmeye çalışıyoruz. doğrultusunda müdahalelerde bulunur. Önemli bir hasta yaralanması spektrumu vardır. Yani bu üst ekstremitelerde uzuv kaybı veya kolay kırıklardan derin yaralar ve buna bağlı dolaşım bozuklukları veya ekstremite kayıplarına ve alt ekstremitelerde benzer uzuv kayıplarına kadar uzanan önemli yaralanmalarla karşılaştık. Beyin sarsıntısı sürecinde kliniğimize yaklaşık 210 hasta başvurdu. Bu hastalardan 120’si halen yatarak tedavi görmektedir. Burada yaklaşık 90 hastamız tedavileri tamamlandıktan sonra taburcu oldu. Ancak bu hastaların takip ve tedavileri taburcu olduktan sonra dahi yakından takip edilmekte ve sürdürülmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu